Rybník Rožmberk je největší rybník nejen na Třeboňsku, ale celého Česka. Tento rybník třeboňští rybáři loví každý rok, a tento slavnostní výlov je zároveň zahájením sezóny podzimních výlovů třeboňských rybníků.
Slavnostní výlov rybníka Rožmberk na podzim 2019
Letos se rybník Rožmberk bude lovit o víkendu od pátku 11. do neděle 13. října 2019, a proto tyto dny ožije nejznámější jihočeská hráz velkým slavnostním výlovem.
K programu na rybníce i na hrázi Rožmberk
- Sledování tradičního rybářského řemesla při výlovu v praxi. První zátah začíná vždy ráno v 7.00 hodin a poté následuje zpracování zátahu (třídění, brakování, odvoz). Většinou bývá ještě jeden zátah; ten pak je dle okolností kolem poledne.
- Návštěvníci mohou po všechny tři dny ochutnat rybí speciality ze široké gastronomické nabídky. Kromě rybí polévky, filetů z ryb, kapřích hranolek, bude možné ochutnat také vyhlášené řízky Třeboňských baštýřek a Jihočeské Jerky ze sušeného rybího masa.
- K bohaté gastronomii samozřejmě patří pivo, víno, nealko, káva..
- K prodeji budou také ryby uzené, paštiky.
- V krytých prostorách na hrázi bude také občerstvení a možnost posezení.
- Pod hrází rybníka Rožmberk bude po všechny tři dny připraveno zázemí pro dětské návštěvníky v podobě dětského koutku.
- Pod hrází na historických sádkách bude možnost chytání ryb, ukázky rybářského nářadí a rybářské techniky. Návštěvníci mohou zhlédnout malé muzeum rybářství.
- V prostorách sádek též bude prezentace třeboňskéké Střední školy rybářské a vodohospodářské, Jihočeské univerzity, Jihočeského kraje.
- Na výlovu budou v so i v ne opět vařit Ing. Eduard Levý z Rybářské fakulty Jihočeské univerzity ČB a mistr kuchař Petr Stupka.
- Opět po roce na výlov zavítá dechovka Jižani (so 10 - 13, ne 9 - 12)
- Účast na výlovu přislíbil i sám pan Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan.
Samozřejmostí je:
- prodej živých ryb přímo na hrázi
- parkování a řízení dopravy návštěvníků
- mobilní WC
Na výlov srdečně zvou třeboňští rybáři.
Rybářství Třeboň a.s., největší producent sladkovodních ryb v Evropě, plánuje od října do listopadu z cca 250 rybníků vylovit 2 200 tun kaprů a 200 tun ryb vedlejších. Na tuzemské produkci ryb se podílí zhruba 15 %. Roční produkce činí asi 3 200 tun, z toho je 90 % kapra a zbytek tvoří lín, candát, štika, sumec, amur, tolstolobik a okoun.
Na co jste se možná chtěli zeptat i Vy...
Odpovědi na časté otázky zájemců o výlov Rožmberka
TIP TŘEBOŇSKA.CZ: