Třeboň a Třeboňsko - turistické informace

Vánoční kapr

Vše o vánočním kapru; praktické rady a návody, názorná videa.

Jednou z nejdůležitějších věcí v předvánočním shonu je i koupě kapra. Tento tradiční pokrm by neměl chybět na žádném štědrovečerním stole. Rozhodneme-li se přinést kapra živého, aby naše děti měly před Vánoci radost z plovoucí ryby ve vaně, opatříme si vhodnou tašku.  V tašce necháme dostatek vzduchu (kapr dokáže k dýchání využít i vzdušný kyslík!) a nahoře převážeme provázkem. Po této „operaci“ můžeme kapra dát i do zavazadlového kufru auta bez obav znečištění rybím slizem (přesto však tašku raději podložte starými novinami). V mrazivém čerstvém vzduchu nám kapr v tašce vydrží i tři hodiny. Je však nutné, aby se venkovní teplota pohybovala maximálně do 10° Celsia. Při vyšších teplotách se doba zkracuje až na jednu hodinu.

Prodej Třeboňského kapra 

  • Před vánoci rybu koupíte ve stánkovém prodeji a u smluvních obchodních řetězců. Samozřejmostí je prodej vánočního kapra na sádkách Rybářství Třeboň v prodloužené otevírací době.
  • V průběhu roku dostanete živého kapra na sádkách společnosti Rybářství Třeboň a.s. a v Praze celoročně funguje prodej kapra z Třeboně na sádkách společnosti Fish Market Lahovice Praha

Jak kapra správně zabít, aby bylo maso kvalitní, a co dělat, když kapr lekne

Kapra zabijeme tak, že jej omráčíme úderem do hlavy a poté přerušíme žaberní oblouky (nadzvedneme skřele a přeřízneme nožem či přetrhneme prstem), aby vykrvácel. To je nejlepší a nejjednodušší způsob. Zásadně kapra nebodáme do ocasu nebo neprořezáváme vespodu pod hlavou (je zde totiž žlučník a při jeho proříznutí znehodnotíme část rybích vnitřností, popřípadě i svalovou tkáň – pokud se nám již žlučník podařilo proříznout, znečištěné maso odřízneme a vyhoďíme).
Kapra Vám na požádání může zabít i prodejce (většinou silným úderem do hlavy) a je-li k tomu vybaven, může kapra i vykrvit. Pokud k vykrvení nedojde, není třeba se ničeho obávat. Kapr není vepř nebo drůbež, krve má málo a k poškození masa tak nedojde.

Přineseme-li kapra domů živého, měli bychom jej co nejdříve zabít a vykuchat. Přechovávání kapra ve vaně (zejména v teplé a chlorované vodě, která je ve většině domácností) je pro něj velmi stresující. Navíc stálým připouštěním nové vody, byť v dobrém úmyslu, rybu chloremještě více  „otrávíme“. V každém případě je kapra třeba sledovat a obrací-li se na bok, raději jej rychle zabijeme. Nikdy nenechávejme kapra ve vaně přes noc!

O zabíjení kapra již byla řeč. Není to nic těžkého. Co představuje větší problém je kapra vyjmout z vany a udržet jej. Optimální způsob po vypuštění vany je nechat kapra „na sucho“ uklidnit minimálně 2 minuty!

Po zabití necháme kapra ležet 2 minuty na vanové výlevce, aby vykrvácel. Bezprostředně poté následuje vykuchání. I když spěcháme do práce a nemáme čas, nikdy nenechávejme uvnitř ryby vnitřnosti! Rozporcování kapra můžeme nechat na pozdější dobu, ale po zabití musí vnitřnosti z těla ven. Právě od nich se kapr totiž začíná kazit. Krátkým ostrým nožem opatrně rozřízneme rybu od řitního otvoru až k hlavě (řez vedeme mělce, jen 1 až 2 cm). Pak břišní dutinu rozevřeme a vložíme celou ruku dovnitř. Prsty oddělíme vnitřnosti a vyjmeme je. Zůstanou nám viset na jícnu u hlavy, ten odštípneme (odtrhneme) prsty. Nikdy zde nemanipulujeme nožem – je totiž skoro jisté, že se nám podaří proříznout žlučník! A potom s masem šup do chladničky či na jiné místo s teplotou do 4° Celsia. Vyjmutí vnitřností nám trvá nanejvýš 2 minuty a rozhodně se to vyplatí.

Stane-li se Vám, že kapr cestou domů lekne, nevadí. Většinou při tom vykrvácí do břišní dutiny, takže je i vykrven. Je pouze důležité jej co nejdříve vykuchat a vyjmout vnitřnosti. Pamatujme, že většina mořských ryb včetně rybího filé jsou ryby leklé a jak jsou dobré. Jistě si nedovedete představit, jak někdo s paličkou pobíhá mezi sardinkami, aby je usmrtil. Co však je alarmující je situace, když Vám kapr lekne přes noc ve vaně a zůstane nevykuchán ležet ve vodě až 18° C teplé. Proto vždy kapra ve vaně hlídejte, abyste ho včas zabili. Lekne-li, ihned jej vykuchejte. Pokud nevíte, jak dlouho ve vaně ležel, stoprocentně plánujte jinou večeři.

V případě, že se rozhodneme němého tvora ušetřit a vypustit do přírody, vězme, že velmi záleží na stavu ryby. Je-li kapr čilý, neodřený a neseme-li jej rovnou od venkovní kádě k řece, pak má naše počínání smysl. Pokud jej však máme doma ve vaně, pohladí-li ho občas děti, je-li odřen či jinak poškozen, téměř žádnou šanci na přežití nemá. Obrací-li se již na bok, je lépe ho zabít a dát sousedovi (jsme-li ortodoxní „humanisté“) nebo sníst.

Video s návodem jak usmrtit kapra

Po teoretické části vám nabízíme video s návodem na usmrcení kapra.

Další videa s návody jak zbavit rybu šupin, jak kuchat a jak dále zpracovat naleznete na www.trebonskykapr.cz.

Vánoční kapr ve zlatých šupinách – recept

Klasikou o vánocích je vánoční rybí polévka a smažený kapr v klasickém trojobalu. Co tak zachovat tradici, a přitom trochu zkusit změnu? Zkuste našeho kapra ve zlatých šupinách.

Další recepty na přípravu tradičních i netradičních pokrmů z masa Třeboňského kapra naleznete na www.trebonskykapr.cz.

Související článek: Nakupování ryb

Komentáře
Celkem 1 komentář, poslední přidán 27.12. 2013 17:09

Reagovat na příspěvek:

Josef Hynek | 27.12. 2013 17:12

Všechny ihformace jsou perfektní a i mou praxí ověřené.

(neveřejný údaj)

Josef Hynek 27.12. 2013 17:09 Odpovědět
Všechny ihformace jsou perfektní a i mou praxí ověřené.

Konec výpisu článku Vánoční kapr, id: 5635 , rubrika: Rybaření a Rybářství
Kategorie: , zveřejněn: 29.11.2005
Autor: Marie Košinová