CD Třeboňští pištci - Aj, růže rozvila se
(s DPH)
Ryba nadívaná limetkami a bylinkami pečená v kapse
Doba přípravy: 60 minut
Energetická hodnota: cca 1314 kJ (314 kcal)
Ingredience pro přípravu 4 porcí: 1 středně velká ryba (pstruh, štika, losos…) | 5 naložených nebo syrových limetek či citrónů | 4 červené cibule | 2 bobkové listy | 2 lžíce koriandru | pažitka | bazalka | 1/2 kg menších brambor | čerstvý kopr | 10 dkg másla | olivový olej | citrónová šťáva | 1 kostka MAGGI-bylinky česnek a petržel
Příprava:
Rybu očistíme a po obou jejích bocích provedeme několik ne příliš hlubokých zářezů. Do nich vetřeme hrstku soli a pepře.
Do břišního otvoru ryby nacpeme limetky nasekané na měsíčky, posekanou cibuli, přidáme bobkový list, pažitku a jemně nasekanou bazalku.
Celou rybu pak položíme na přeložený alobal, obložíme jí zbytkem náplně, alobal pevně uzavřeme a dáme péci do trouby při teplotě cca 180°C přibližně 20 minut.
Hotovou rybu pokapeme olivovým olejem a šťávou z naložených limetek. Ryba nejlépe chutná s pečenými brambory s koprem nebo bílým pečivem, trhaným salátem a bílým vínem.
Tato úprava ryby je velice šetrná, protože pokrm zůstane celý, nepoškozený. Jídlo si tak uchová nejen báječné aroma a chuť, ale i minerály a vitamíny.
Příprava brambor:
Brambory očistíme tvrdým kartáčkem a uvaříme ve slané vodě. Na másle rozpustíme kostku MAGGI-bylinky česnek a petržel. Z čerstvého kopru natrháme jemné lístky, nasekáme je nadrobno a smícháme ve větší misce s ochuceným máslem, olivovým olejem, citrónovou šťávou, solí a pepřem.
Teplé uvařené brambory vložíme do mísy ke směsi a promícháme.
Zdroj: Recepty.centrum.cz