CD Třeboňští pištci - Aj, růže rozvila se
(s DPH)
Pstruh duhový: Nepůvodní druh, dovezen 1888. Uplatnil se v chladnějších rybnících, v ÚN pstruhového typu, je průmyslově chován, trvale se vyskytuje jen v některých tekoucích pstruhových vodách. Hospodářsky i sportovně velmi ceněný druh. Rekordní pstruh byl uloven v r. 1966 v jezeře Jewel Lake v Britské Kolumbii (Kanada) – 23,6 kg, 122 cm. Průměrná váha lovených ryb mezi 0,30 – 0,40 kg
Pstruh obecný – forma potoční: Hospodářsky a sportovně je nejvýznamnějším a nejcennějším druhem pstruhových vod, vyhledává úkryty, je velmi plachý. Barevně je velice proměnlivý podle prostředí, ve kterém žije. V lukách bývá laděn více do zelena, ve skalnatých vodách je velice tmavý i černý. Průměrná váha lovených ryb mezi 0,2–0,3 kg. Pokud je vysazen do ÚN postupně přechází na formu jezerní.
V současné době jedna z nejprodávanějších sladkovodních ryb. Pstruh se začíná v širší míře prosazovat i do běžných restaurací. Ideální pro domácí přípravu je zakoupení čerstvého chlazeného pstruha uchovávaného na ledě. V poslední době se tento nejvhodnější způsob prodeje živé ryby začíná naštěstí prosazovat i v našich podmínkách. V některých hypermarketech je k dostání i v živé podobě, což ovšem přidělává práci s ne zrovna příjemným kucháním zakoupené ryby. Tradičně je k dostání i forma mražená. Novinkou v obchodech je v současnosti filet ze pstruha vyráběný ve zpracovnách ryb.