CD Třeboňští pištci - Aj, růže rozvila se
(s DPH)
Masopust je lidový obyčej, který přestože nemá ve své podstatě nic společného s vírou, je odvozen z církevního kalendáře. Masopustní období začíná po svátcích Tří králů (6. ledna) a končí v úterý o půlnoci před Popeleční (Škaredou nebo také Černou) středou, kterou pak začíná 40denní období půstu před Velikonocemi. A protože datum Velikonoc je pohyblivý, je pohyblivým i masopustní čas.
Vrcholem masopustu bývá poslední víkend před Popeleční středou, který je spojen s velkými oslavami, karnevalovými průvody a hostinami. Končí tzv. masopustním úterkem, po kterém Popeleční středou (den přísného půstu pro křesťany) začíná jako příprava na největší křesťanské svátky v roce, na Velikonoce, postní doba.
Během masopustu mělo pro naše předky symbolický význam jídlo. Tučná jídla, sladkosti a maso představovaly nejen oslavu hojnosti, ale také příležitost sdílet bohatství s ostatními. Jedlo se a hodovalo společně, aby se posílily vztahy a zajistila soudržnost.
K typickým masopustním jídlům do dnešních dnů patří zabíjačkové pochoutky (jitrnice, jelita, škvarky) a smažené tzv. masopustní koblihy.
K masopustu se vztahuje řada pověr. Jedna z nich říká, že člověk má o masopustu co nejvíce jíst a pít, aby pak byl celý rok při síle...
V záznamech kroniky obce Břilice se dočteme, že v roce 1957 byla mírná zima. Patrně proto byl v masopustní době obnoven místními občany starý zvyk, a to chození maškar po obci s hudbou. Celodenní program pak končil večerní zábavou. Z důvodu velkého zájmu se časem akce rozšířila i na tři dny. Díky těmto záznamům a pamětníkům lze tedy s jistotu říci, že masopustní průvod a následná tancovačka má v Břilicích tradici 66 roků.
Po celou dobu masopustní rej organizačně zajišťuje místní Sbor dobrovolných hasičů. Stejně tak tomu bude i v letošním roce 2023.
Zdroj: https://jindrichohradecky.denik.cz, 2023