Třeboň a Třeboňsko - turistické informace

Gastronomie na výlovu Rožmberka 2013

O výlovu Rožmberka, který bude ve dnech 11. až 13. října t.r. jsme Vás již informovali. K pozvánce na výlov Rožmberka 2013 třeboňští rybáři dnes vydali tiskovou zprávu, kterou Vám nabízíme v plném znění:

POPRVÉ SE OBJEVÍ NA HRÁZI RYBNÍKA ROŽMBERK SUŠENÉ RYBÍ MASO

SPECIALITY PŘEDSTAVÍ TŘEBOŇSKÉ BAŠTÝŘKY

Rožmberk – výlov 2012Od pátku 11. října do neděle 13. října ožije nejznámější jihočeská hráz rybníka Rožmberk slavnostním výlovem. Několik tisíc návštěvníků zde může spatřit nejen tradiční rybářské řemeslo, ale také ochutnat gastronomické novinky.

Kromě rybích řízků, filetů, kapřích hranolek a rybí polévky bude poprvé představena nová specialita Rybářství Třeboň a firmy Corax Trading. „S firmou Corax Trading jsme vyvinuli v Čechách ojedinělý výrobek z třeboňského kapra, kapra, který nese od roku 2007 chráněné zeměpisné označení původu. Jihočeské Jerky se vyrábí z našich kaprů, které se filetují a poté se maso upraví na pásky, suší se a nakonec jemně vyudí. Výrobek odpovídá zásadám zdravé výživy, neobsahuje přídatné látky, ale mořskou sůl. Je symbolické, že právě na hrázi rybníka Rožmberk budou moci návštěvníci sušené rybí maso ochutnat poprvé “, vysvětluje předseda představenstva třeboňského rybářství Josef Malecha.

Dalším překvapením budou pánve Třeboňských baštýřek. „V loňském roce jsme oslovili manželky našich baštýřů, zdali by nechtěli předvést své kuchařské umění a protože jejich úprava kapra sklidila velkou odezvu, budou mít letos Třeboňské baštýřky svůj stánek se smaženými kapry rovnou pod hrází“, dodává Malecha.

Rybářství Třeboň, největší producent sladkovodních ryb v Evropě, plánuje od října do listopadu z 250 rybníků vylovit 2400 tun ryb, především kaprů. Produkce bude podle předsedy představenstva společnosti Josefa Malechy průměrná, negativně ji ovlivnily červnové povodně.

Z jihočeských velikánů se bude letos lovit rybníky Rožmberk a Horusický velký. Rybářství Třeboň je největším výrobcem sladkovodních ryb v České republice i v Evropě. Na tuzemské produkci ryb se podílí zhruba 15 procenty. Roční produkce ryb činí asi 3200 tun, z toho je 90 procent kapra a zbytek tvoří lín, candát, štika, sumec, amur, tolstolobik a okoun.

Pozvánka na vybrané výlovy podzim 2013

Komentáře
Celkem 1 komentář, poslední přidán 26.05. 2014 13:19

Reagovat na příspěvek:

zdenek precek | 26.05. 2014 13:05

dobry den
trefil jsem na vas clanek dnes 26.5.2014 sedic na zahrade u vinka a neco mi k nenu chybi.Na stole mam OnaDnes a clanek suseny kapr z Trebone.Byl jsem v Aurore kolem roku 2003 .Nezapomenutelny zazitek i z vylovu Rozmberka.Kapra miluju na jakykoliv zpusob. Tehdy jsem okostoval asi pet uprav a na cesneku poprve. Nedivte se Frenstat neni bastou ryb.A ted vidim v casaku suseny kapr z Trebone. Uz se tesim az na nej nekde narazim.
P.S. libilo by se mi zasilani novinek na email, jde to ?
hezky den
zdenek precek
danivels@seznam.cz

(neveřejný údaj)

zdenek precek 26.05. 2014 13:19 Odpovědět
dobry den
trefil jsem na vas clanek dnes 26.5.2014 sedic na zahrade u vinka a neco mi k nenu chybi.Na stole mam OnaDnes a clanek suseny kapr z Trebone.Byl jsem v Aurore kolem roku 2003 .Nezapomenutelny zazitek i z vylovu Rozmberka.Kapra miluju na jakykoliv zpusob. Tehdy jsem okostoval asi pet uprav a na cesneku poprve. Nedivte se Frenstat neni bastou ryb.A ted vidim v casaku suseny kapr z Trebone. Uz se tesim az na nej nekde narazim.
P.S. libilo by se mi zasilani novinek na email, jde to ?
hezky den
zdenek precek
danivels@seznam.cz

Konec výpisu článku Gastronomie na výlovu Rožmberka 2013, id: 8903 , rubrika: Rybaření a Rybářství
Kategorie: , zveřejněn: 8.10.2013